Jej otec mal kedysi mapu, do ktorej značil, kam až putovali medovníky, ktoré Alena Bistárová s mamičkou napiekli a ozdobili. Svoj bod na nej mala väčšina európskych krajín, ale aj metropoly na viacerých iných kontinentoch. Mama dcéru naučila piecť a dcéra mamu medovníky zdobiť. Dnes sa rodinnému remeslu venuje aj so sestrou a neterou. Uprednostňuje tradičné receptúry na cesto a polevu a pri zdobení zase fantáziu. Medovník je podľa nej ako plátno maliara. Ožije až zdobením. A potom môže ľudí tešiť.
Aj toto sa dozviete v rozhovore:
- Čo charakterizuje tradičný medovník a aké korenie treba do cesta pridať?
- Aký med je najlepšie používať pri príprave medovníkov?
- Je rozdiel medzi medovníkom na výstavu a na bežný konzum?
- Ako dlho trvá zdobenie medovníkov z kila múky a na čo netreba zabudnúť pri príprave polevy?
- Prečo sa tradičné medovníky nakamarátia s chémiou?
- Medovníky patria predovšetkým k Vianociam, no nie výlučne. Aké iné príležitosti im svedčia?
So známou medovnikárkou Alenou Bistárovou zo Žiliny hovorí zakladateľ a správca nadácie Pro Slovakia Ľubomír Sečkár.
Vypočujte si podcast MY Diskutujeme
► Počúvajte cez >> Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts
Odoberajte špecializovaný podcast MY diskutujeme zadarmo: