Včely opeľujú 71 zo 100 druhov plodín a ochrana ich populácie sa stáva jednou z tém v celej Európskej únii. Med, propolis, včelia materská kašička, vosk zasýtia, liečia, tvoria základ mnohých jedál, nápojov, tinktúr, hojivých mastí či iných užitočných výrobkov. No kedysi tradičné slovenské remeslo – včelárstvo - sa na škodu nás všetkých iba veľmi opatrne zviecha zo svojho nedávneho útlmu a ešte stále nemá dosť nadšencov.
Aj toto sa dozviete v rozhovore:
- Čomu môžu včely ľudí naučiť a prečo sa oplatí ich chovať aj dnes?
- Ako môžu byť včely pre človeka užitočné?
- Prečo sú receptúry nápojov a liečivých výrobkov z medu také jedinečné, že ich nič nemôže nahradiť a prečo sme za nich ochotní aj viac si priplatiť?
- Čo všetko treba urobiť preto, aby sa chov včiel na Slovensku rozvíjal?
So známym včelárom Petrom Korbelom zo Žiliny aj o tom hovorí zakladateľ a správca nadácie Pro Slovakia Ľubomír Sečkár.
Nasledujúci podcast so známou výšivkárkou Cecíliou Mikulovou z Fačkova uverejníme v pondelok 11. októbra. Dozviete sa aj to, aké poklady skrýva v skrini každá dobrá výšivkárka.
Vypočujte si podcast MY Diskutujeme
► Počúvajte cez >> Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts
Odoberajte špecializovaný podcast MY diskutujeme zadarmo: